چند روز پیش شبکه تلوزیونی ( من و تو) مستند پخش کرد درباره رضا شاه.
اما در دنیایی مجازی خیلی ها را دیدم که مخالف این موضوع بودند که رضا شاه ادم خوبی هست و سعی در خراب کردن چهره این مرد داشتند اما اگر از حق نگذریم باید بگوییم که امکان ندارد یک پادشاه,رئیس جمهور یا رهبر یک کشور کار هایه خطایی انجام ندهد ولی باید نسبت کار های بد و خوب را با هم بسنجیم که من قطعا میتونم بگم که رضا شاه کسی بود که ایران را ایران کرد و لقب ( پدر ایران نوین) واقعا برازنده اوست.
از خود بپرسید که آن زمان ایران چه داشت ؟
فرهنگ مردم ایران در چه حد بود ؟
رضا شاه چند سال پادشاه ایران بود ؟
این مرد که تنها 16 سال پادشاه ایران بود و از دوران نوجوانی سرباز بود چه کرد ؟
نمونه ای از خدمات وی را برای شما مینویسم :
“ دستور به سر گذاشتن کلاه پهلوی به جای دستار و عمامه به همهی مردم درسال ۱۳۰۳ خورشیدی (در پست نخست وزیری)
“ متحدالشکل کردن لباس مردان (جایگزینی کلاه پهلوی با کلاه شاپو) و “ اجباری کردن کت و شلوار و کفش مردانه به جای لباسهای سنتی
“ کشف حجاب (تغییر لباس زنان از پیچه و روبند به لباس و کلاه فرنگی و بازکردن صورت )
“ ایجاد دادگستری
“ تهیه و تصویب نخستین قانون مدنی ایران
“ بنیانگذاری ثبت اسناد
“ بنیانگذاری ثبت احوال و اجباری کردن برگزیدن نام خانوادگی و “صدور شناسنامه
“ لغو کاپیتولاسیون
“ اسکان عشایر
“ براندازی خانسالاری (ملوک الطوایفی)
“ یکی کردن نیروهای نظامی و تشکیل ارتش ایران
“ بنیانگذاری بانک سپه (نخستین بانک ایرانی)
“ بنیانگذاری بانک ملی ایران
“ بنیانگذاری بانک فلاحتی- بانک کشاورزی
“ بنیانگذاری بیمه ایران
“ ساخت راهآهن سراسری ایران (از خلیج فارس تا دریای خزر)
“ جادهسازی، پلسازی و تونل سازی در کشور (به ویژه جاده های تهران به شمال)
“ گسترش صنایع
“ بنیانگذاری رادیو ایران (نخستین ایستگاه رادیویی ایرانی )
“ بنیانگذاری خبرگزاری پارس(نخستین خبرگزاری ایرانی )
“ بنیانگذاری دانشگاه تهران (نخستین دانشگاه ایرانی در ایران )
“ بنیانگذاری فرهنگستان ایران (برای تقویت زبان و ادب فارسی)
“ تغییر تقویم رسمی ایران از تقویم هجری قمری به تقویم خورشیدی جلالی (تغییر ماههای حیوانی به ماههای اوستایی)
“ تغییر نام رسمی کشور در مجامع بینالمللی از پارس به ایران در سال ۱۳۱۴ .
“ اعزام اولین دسته از دانشجویان ایرانی برای آموختن فنون جدید به اروپا
“ تأسیس بانک رهنی برای گسترش خانه سازی در کشور
“ تدوین تعرفه گمرکی و واریز در آمدهای آن به حساب دولت
“برچیدن حکومت دست نشانده شیخ خزعل در خوزستان و بازگرداندن این خطه به دامن میهن
“ بنیانگزاری نیروی دریائی
“ بنیانگزاری نیروی هوائی
“ راه اندازی کارخانه هواپیما سازی ایران ، شهباز
“ تشکیل موزه ی خزانه جواهرات ایران و پشتوانه اسکناس
“ الغای امتیاز نشر اسکناس توسط بانکهای خارجی و اختصاص آن به بانک ملی
“ برچیدن بلدیه ی شهری قاجاریه و تاسیس شهرداری
“ تشکیل اولین فدراسیون ورزشی المپیک ایران و فدراسیون فوتبال ایران
“ تاسیس مدارس دخترانه و دانشسرای عالی بانوان
“ تاسیس دانش سراها و موسسات آموزشی
“ تاسیس ژاندارمری و شهربانی کل کشور
“ تاسیس سازمان زنان کشور
“ تاسیس سازمان غلات و محصولات کشاورزی
“ تاسیس اداره باستانشناسی و بیرون آوردن بخش عمده پرسپولیس و پاسارگاد از زیر خاک
“ تاسیس موزه ملی ایران
“ پایه گذاری صنعت فولاد
“ ایجاد صنایع دخانیات داخلی
“ کارخانجات قند و شکر
“ کارخانه جات سیمان
شروع کار :
اسم رضاخان میرپنج بعد از این که در راس یک قشون 2500 نفری در سحرگاه سوم اسفند 1299 وارد تهران شد و به راحتی پایتختو اشغال کرد سرزبون ها افتاد، اگرچه قبل از اون هم رضاخان آدم گمنامی نبود، خیلی از شورش های اون دوره به دست او سرکوب شده بود و در اون موقع فرمانده نیروهای نظامی تهران بود. بلافاصله بعد از کودتا و نخست وزیری سید ضیا، رضاخان مقام سردار سپهی گرفت و اندکی بعد وزارت جنگ را از آن خود کرد. حدود دوسال و نیم با وجود جابجایی هایی که در هیئت حاکمه ایران انجام شد او همچنان این مقام را حفظ کرد و با استفاده از نفوذی که داشت تقریبا به مرد همه کاره ایران تبدیل شد، او در سال 1302 نخست وزیر ایران شد و دو سال بعد در 21 آذر 1304 با تصویب مجلس موسسان به مقام پادشاهی ایران رسید. از همون زمان سردار سپهی تا شهریور 1320 که از سلطنت کناره گیری کرد، اقدامات زیادی انجام داد که بررسی همین اقدامات می تونه بهترین روش برای قضاوت درباره کارنامه رضا شاه باشه.
ارتش ملی:
ایران ارتش نداشت و 5 گروه مدافع بودن که هر کدام برای خود تصمیم میگرفتن و در ایران پخش بودند و رضا اینها را سر و سامان داد و یک دست کرد و ارتشی ملی برای ایران را به ارمغان اورد ولی چرا این ارتش نتوانست در مقابل ارتش های خارجی ایستادگی کند ؟ دلیل این موضوع این بود انگلیس در ان زمان قوی ترین کشور بود و با نیرو های نظامی بسیار زیاد از هند به ایران امده بود و در صورتی که ایران مقاوت میکرد باید شاهد مرگ هزاران تن میبودیم.
سربازی :
تا حالا فکر کردین که چرا سربازی اجباری شد ؟ در ان زمان پسران را به سربازی میبردند و به انها اداب خیلی چیز ها را یاد میدادند مثل غذا خوردن لباس پوشیدن و ایستادگی و وطن پرستی چون واقعا در ان زمان اوضاع کشور خیلی بد بود از همه نظر و همینطور باید به این موضوع توجه کنیم که همان نسل رضا شاه بود که 8 سال جلوی عراق خون دادند و میبینید که طرح خوبی بوده که تا کنون هم مانده است.
لغو قرارداد دارسی:
که پیمانی برای تاراج نفت ایران توسط انگلستان بود هم به دست رضاشاه انجام شد، اونم نه به صورت محترمانه و دیپلماتیک و پشت میز مذاکره، بلکه با همون قلدری که از رضاشاه شنیدید: در شب 16 آذر 1311 پس از اینکه رضاخان از کاهش حق السهم ایران بابت عایدات نفت ایران اطلاع پیدا در جلسه هیئت وزریران، سند قرارداد دارسی رو به آتش پرتاب کرد و به صورت یک طرفه این عهدنامه را ملغی اعلام کرد. هرچند مدتی بعد با فشار دولت انگلستان مجبور به امضای قرارداد دیگری برای واگذاری امتیاز نفت ایران شد که بازم قراردادی استعماری بود اما به هر حال این قرارداد شرایط بهتری نسبت به دارسی داشت.
اینجا باید این مورد رو اضافه کنم که ایستادگی جولوی انگلستان و سیاست های آن غیر ممکن بود.
فرهنگستان زبان فارسی:
هیچ میدونستید که فرهنگستان زبان فارسی که همین اخیرا واژه پیامک رو به عنوان معادل فارسی کلمه بیگانه اس.ام.اس تصویب کرد و الحمدالله به سرعت در بین مردم فرهیخته ایران جا افتاد، هم از موسساتیه که به دستور رضا شاه تاسیس و ماموریت یافت که درجهت اعتلای زبان فارسی و زدودن واژه های بیگانه از این زبان شیرین و شیوا اقدام کند؟ بیمارستان، شهرداری، دادگستری، نخست وزیری و... در راستای پاسداشت زبان فارسی در مقابل معادل های عربی یا احیانا انگلیسی توسط همین فرهنگستان وضع شد.
تقویم شمسی که ما امروز از اون استفاده میکنیم هم به دستور رضاشاه به عنوان تقویم رسمی ایران معمول شد. تا قبل از این، تقویم قمری، تقویم رسمی ایران بود. در ضمن در زمان رضا شاه به مجامع بین المللی اعلام شد که به جای واژه "پرشیا" که کشور ایران به این نام در سطح بین المللی شناخته می شد، از نام اصلی این کشور یعنی ایران استفاده شود.
تخته قاپو :
یکی از سیاست های مهمی که رضاشاه به شدت در جهت عملی کردن اون تلاش کرد سیاست تخته قاپو یا یکجا نشین کردن عشایر بود، سیاستی که زیان های غیر قابل جبرانی به دنبال داشت. در واقع رضاشاه این کارو کرد که قدرت بالقوه عشایر ایرانی رو که همواره خطر جدی برای دولت به شمار می آمدند کم کنه.
با این کار که البته به راحتی هم انجام نشد و مقاومت های زیادی را به همراه داشت، عشایر نه در منطقه کوچ خود بلکه در مکانی بسیار دورتر و نامأنوس تر از محل زندگی اسکان داده شدند. به عبارتی وارد زندگی شهرنشینی شدند. به این ترتیب هم جمعیت شهرها افزایش یافت و بتبع آن مشکلات خاص شهرنشینی به وجود آمد و هم این یکجانشین شدن عشایر از نظر اقتصادی و تولید محصولات دامی و لبنی که بخش عمده آن توسط عشایر تولید میشد، خسارات فراوانی به دنبال داشت.
دین ستیزی:
تاکید شدید رضاشاه بر هویت ملی ایرانی منهای، اسلامی آن بود که برای مردم مسلمان ایران قابل تحمل نبود. اقدامات رضاخان هر روز در جهت زدودن رنگ و بوی اسلام از فرهنگ و هویت ایرانی پیش می رفت. با دستور رضا شاه در برگزاری مراسم مذهبی محدودیت هایی اعمال می شد: عزاداری می باید در مساجد معین، با سخنرانی وعاظی که دربار معلوم می کند و حداکثر در 2 ساعت برگزار شود!!
اما دلایل این موضوع چه بود ؟ اول اینکه باید بگوییم که ایرانیان از ابتدا مسلمان نبوده اند و بعد باید اضافه کنیم که در ان زمان مراسم مذهبی واقعا ترسناک بود و همینطور غیر اخلاقی بود که تا همین چند سال پیش خیلی زیاد میدیدم و اگر رضا جلوی انها را نمیگرفت بسیار بیشتر هم میشد برای مثال میتونم بهتون مراسم قمه زنی رو بگم و منع سخنرانی ها این بود که همه اخرش به سیاست و صحبت های رضا شاه ختم میشد و اخوند ها سعی میکردند از هر فرصتی برای کوبیدن این حکومت استفاده کنند ولی درباره سوالی که خود رضا فرد مذهبی بود یا خیر باید بگوییم که اگر رضا فرد سیاسی نبود بر حسب علاقه بسیار شدید به امام رضا اسم تمام فرزندان خود را رضا نمیگزاشت.
کشف حجاب:
متحدالشکل کردن لباس مردم، استفاده از کلاه فرنگی و در مرحله آخر کشف حجاب این اقدامات ضد دین مردم بود ولی باید گفت که این ها برای این بود که مردم از کثافت بیرون کشیده بشوند و به شکل اروپایی در بیایید و دیدیم که بعد ها اختیاری شد و همینطور باید گفت که این اخوند ها باز نشستند و داستان مسجد گوهر شاد زیر سر همین اخوند ها بود.
واقعه گوهرشاد :
روحانیوند و اخوند های ان زمان مردم را گفتند که باید به این موضوع اعتراض کنید و مردم ساده هم قبول کردند و تعداد زیادی در مسجد جمع شدند و شروع به اعتراضات ضد حکومتی کردند و در اخر با محاضره سربازان کشته شندن و باید گفت که نموه این رفتار ها در تمامی دولت ها بوده و هر کس ضد دولت صحبت کرده همچین سرنوشتی داشته که در همین حکومت دیکتاتوری میتوان به واقعه 88 اشاره نمود.
مدرنیزاسیون غربی:
رضاشاه پادشاه وطن پرستی بود که برای وحدت و انسجام ایران کوشش های فراوان کرد. پس از دوقرن سلطنت سلاطین بی لیاقت و وابسته قاجار که حاصل فرمانروایشان بر ایران چیزی جز خواری و زبونی ایران عزیز نبود، پس از آن که بخش وسیعی از خاک این سرزمین به اشغال نیروهای بیگانه درآمد و با نهایت تاسف با بی لیاقتی حکمرانان قاجار از ایران جدا شد، پس از آنکه عهدنامه های ننگین منعقد شده در این دوره لبخند پیروزی را بر لبان استعمارگران روس و انگلیس و آه حسرت را بر نهاد هر ایرانی غیرتمند، نقش کرد، موفق شد ایران ویران و در شرف از هم پاشیدگی را وحدتی دوباره ببخشد؛ حتی کوشش فراوانی کرد که موجبات رشد و شکوفایی ایران را فراهم کرده و ایرانی مدرن را که نمایانگر عظمت و شکوه این سرزمین در سالیان دور و دراز این کهن بوم و بر بود ، به جهانیان معرفی کند.
تنها سفر خارجی رضاشاه
رضاشاه در کل زندگیش تنها یک سفر به خارج از ایران داشت و آن هم ترکیه بود که با مصطفی کمال آتاترک دیدار کرد. تنها سفر خارجی رضاشاه، سفر به ترکیه در سال ۱۳۱۳ بود. او در این سفر سخت تحت تاثیر همپای ترکش مصطفی کمال آتاترک قرار گرفت و کوشید تا مانند او، کشور را با قدرت اداره نماید. چنان که شمشیر جواهر نشانی به رسم یاد بود به همراه عکس خود را به وی هدیه کرد و در پای عکس نوشت: "به رسم یادگار برای دوست عزیز و برادر محترم حضرت قاضی مصطفی کمال رئیس جمهور ترکیه ارسال گردید" سعد آباد ۲۹/ ۵/ ۱۳۱۳ که امروزه این عکس و شمشیر در موزه رسمی مقبره آتاتورک در شهر آنکارا میباشد. در این سفر، رضاشاه با دیدن زنان بیحجاب ترک که مشغول به کار بودند و همانند مردان در صنعت کار میکردند به فکر کشف حجاب زنان افتاد.
در قسمتی از کتاب تاریخ امده که زمانی که رضا به اتاق خاب خود در ترکیه رفت دید یک دختر در انها هست و همان زمان رضا فریاد زد و گفت این کیست ؟ گفتند که اتاتورک این را برای شما گزاشته است تا صبح تنها نباشید و رضا به ان دختر گفت سریع انجا را ترک کند و زمانی که دلیل را جویا شندن گفت : اگر این امشب اینجا میموند زمانی که اتاتورک به ایران می امد من کی را برای او میگزاشتم ؟ تمام دختران ایران ناموس من هستن.
حال خودتان قضاوت کنید که آیا این مرد همانیست که در کتاب های تاریخ مدارس تدریس میکنند ؟
حال خودتان قضاوت کنید که این مرد کار های بیشتری برای ایران کرد یا این ؟
ایا واقعا لیاقت این مرد این بود ؟
نوشته شده توسط : کوروش
تهیه شده در گروه : صدای آزادی ایران.
وبلاگ : http://voffi88.blogspot.com/
پیج فیس بوک : https://www.facebook.com/voffi88